Tankar så här vid månadsskiftet

I morgon skall vi göra en dagsutflykt till detta ställe. Det blir nog en höjdare för barnen. Vädret skall tydligen bli fin också så vi hoppas på en rolig dag. Min lillebror, barnens morbror, skall göra oss sällskap.
Börjar annars så smått inse att semestern lider mot sitt slut... Jag har visserligen en vecka kvar efter denna men barnen skall börja inskolningen på måndag och maken börjar jobba igen. Jag får alltid lite ångest denna tid på året, sommarn är inte slut, jag vet. Men ledigheten och de lata dagarna är till ända och det dröjer ca ett år innan vi får en så här lång ledighet tillsammans igen. Samtidigt är det en del av mig som tycker att det skall bli lite skönt att komma tillbaka till vardagen med alla rutiner igen. Hösten ser jag ofta som en tid då möjligheter för lite nystart ges. Även denna höst har jag tänkt börja röra mig lite mera, promenera någon kväll i veckan osv, ni vet... Högre mål än så vågar jag inte sätta. Köpte en gång ett terminskort på Friskis och svetttis som utnyttjades en gång!
Nu är ju trots allt inte hösten här än, även om semestern är slut. Augusti är ju en fin sommarmånad och förra året var det ju varmt långt in i september, man får helt enkelt ta vara på kvällar och helger. Hörde dessutom att värmen är på väg upp till Sverige nu, det var så dags....


Tisdag

Idag har vi två trötta och griniga barn här hemma. Sonen somnade först vid halv tolv i natt, i vår säng och dottern vaknade före klockan 6... Gäsp, nu är både hon och jag jättetrötta. Sonen sov bara till 8 så även han har sovit för lite i natt. Ikväll blir det tidig nattning.
Har dragits med ett rött, irriterat öga sen i lördags. Idag ringde jag vårdcentralen och fick tid där i em. Sist gick jag två och en halv vecka med ögoninflammation och det vill jag inte göra igen, det är jätte jobbigt.
Våra övriga planer för idag är annars att umgås med barnens faster.  Det var länge sen vi träffades men idag kommer hon hit och gör oss sällskap till middagen. Vi skall grilla hamburgare!

Saker som jag inte förstår....

...men som jag vet att jag måste lära mig leva med är bl.a hur maken och jag kan ha så diametralt olika syn på det här med städning. Varför kan man inte städa upp ordentligt i köket när man en gång håller på? I makens fall så tycker han iof att det är snyggt och prydligt gjort när han lämnar köket men... ser han inte att det inte är det??
Glad i hågen sätter han sig i soffan, köket är fixat, rent och snyggt och undanplockat, enligt hans mått mätt.....!!!

image10

Jag har alltså ca 10 minuters arbete kvar i köket, sen är JAG nöjd!
Ser ni skillnaden?
image11

Inga världsproblem detta. Allt kan ju inte göras på MITT sätt... Idag var han ju dessutom extra nöjd med sin insats eftersom köksbordet hade rengjorts med rengöringsspray (se bilden ovan, sprayflaskan står kvar på diskbänken). Att man sen inte skjuter in stolarna och lägger på duk mm är en annan femma. Nåja, man kan ju inte förstå allt.... eller hur?

Brödbaket

I sommar har vi satt som mål att försöka börja baka allt vårt bröd. Vi får väl se hur det går med det när hösten och ekorrhjulet rullar på igen men vi ska i alla fall göra ett försök. Kanske sparar men en slant och hembakt känns ju nyttigare än köpebrödet som har två veckors hållbarhet, vad innehåller det egentligen???
Hittade ett brödrecept i en gammal Amelia. Receptet lät spännande då degen bla innehöll apelsinjuice. Följde receptet till punkt och pricka men trots att jag hade i dubbelt så mycket mjöl som stod där så blev det bara en enda klethög av degen. Den jäste inte riktigt som den skulle heller, antagligen för att jag hade lite för varmt vatten i + att dörren stod på vid gavel av barnens utochinspring hela tiden... Degar skall ju inte få drag you know...
Lyckades i alla fall forma 20 små kletbullar av degen och bröden blev faktiskt riktigt goda trots att det blev både färre och mindre bröd än jag tänkt mig....
Kommer inte att använda detta recept igen så därför lägger jag inte ut det här denna gång.


Dagens post

image9

Ikea katalogen och Elle mat och vin damp ner i brevlådan idag.
Måste erkänna att jag inte blir särskilt upphetsad av en ny Ikeakatalog längre, har inte ens orkat öppna den än... Får se om man hittar något intressant, vi behöver en fåtölj till vårt sovrum...
Elle mat och vin däremot är en alldeles ypperlig tidning, många inspirerande recept i dagens tidning. Jag lär säkert få anledning att återkomma till den.
Nu ska jag ta hand om min bröddeg som jäst klart, rapport från dagens bak kommer senare!

Sommarfisket...

image8

Sonen fick ett metspö nu i sommar som inte användes allt för flitigt, det nappade ju inte! Lyckan var gjord när en död spigg lät sig fångas in! Det gäller att nöja sig med det lilla man får!

Blood diamond

Nu har vi sett klart filmen och det var absolut inga problem att hålla sig vaken. Filmen var mycket bra och spännande, rekommenderas verkligen!
Nu sova, natti natti!

Filmtajm!!!

image6

Filmkväll ikväll. Barnen var trötta efter ett dygns busande hos farmor och farfar så de somnade snabbt och redan klockan åtta, inte helt vanligt denna sommar kan jag säga! Själv fick man dra sig i sängen till klockan tio i morse så chanserna att orka hålla sig vaken genom en hel film ikväll är hyfsat goda.
Vi har fått en del gjort idag också faktiskt. Åkte förbi Mio innan vi hämtade barnen och lyckades äntligen hitta vettiga hyllplan till vardagsrummet och sovrummet + en lampa till sovrummet. Maken kämpade, mätte och borrade för fulla muggar i eftermiddag så nu är allt på plats, jätteskönt.
Nu tekokning, sen soffhörnet!

Ljummen rödbetssallad

image5

Ikväll har vi avnjutit denna underbart goda rödbetssallad. Recept kommer här:

2 knippen rödbetor (ca 1 kg)
olivolja
salt
peppar
flytande honung
ca 150 g chévrè
färsk timjan
ruccola
rostade pinjenötter eller chashew nötter

Skala och klyfta rödbetorna. Stek dem mjuka men med tuggmotsond i olivolja. Salta peppra och ringla över rikligt med honung mot slutet. Lägg upp ruccola på ett serveringsfat. Häll över alla rödbetsklyftor. Smula över chévrèn,  klipp över timjan och stössla sist över nötterna.
Det blir fantastiskt gott. Vi åt detta med baguette och ett gott vitt vin.
Vår sallad serverades på favoritfatet från Matteus!

Böcker beställda!

image3
Har beställt böcker från Adlibris igen - det är en liten last jag har. Jag älskar verkligen böcker och att läsa. Hinner tyvärr inte läsa så mycket som jag skulle önska men det är ändå härligt att ha sitt eget lilla biblliotek när läslusten faller på. Böckerna som förhoppningsvis dimper ner nästa vecka är:
Lyckans hjul av Kajsa Ingemarsson
En skall bort av Pia Hinze
Sommarbarn av Katerina Janouch
Så gör prinsessor av Per Gustavsson (till dottern)
Lätta fakta om livet i havet av Fiona Patchettt (till sonen)


Barnfritt

Oj oj vad välbehövligt detta barnfria dygn kom. Efter 6 veckors ledighet tillsammans med barnen är det mycket välkommet och välbehövligt med en andpaus. Våra barn är underbara, gulliga, fina och bäst i världen men det är ju intensivit, det vet ju alla som har småbarn. Vi skjutsade dem till farmor och farfar innan lunch och det var två glada barn som snabbt vinkade hejdå. Vi styrde kosan till ett köpcentrum där vi snabbt hade slagit ihjäl några timmar. Sen skynda hem för att hinna njuta lite av lugnet här hemma också. Maken gav sig iväg på en cykeltur och jag har krypit upp i soffhörnet med en onödig godispåse och en rykande färsk PLAZA interiör. Har även Stieg Larssons Flickan som lekte med elden att läsa - den är spännande!!!
Ikväll skall vi bara vara hemma, dricka vin äta varm rödbetssallad med chévrè och njuta av lugnet. I morgon får vi sova tills vi vaknar av oss själva och sedan hämtar vi hem gullungarna efter lunch - lyx på hög nivå.

Fabriksbutiken

Blev inget Ikeabesök med familjen idag. Däremot åkte jag iväg helt själv till Fabriksbutiken som ligger väldigt nära oss. Oj vilka fynd man skulle kunna göra. Arabia, Hackman, Iittala, Rörstrand mm finns representerade. Vissa saker är det upp till 50% lägre pris på. Även om det är andra sorteringen så ser man ju inte med blotta ögat vad det är som är defekt. Idag blev det inget köp men sist jag var där fyndade jag bl.a en fin ljuslykta  (eller spargris som det egentligen är) i form av ett hus från Serholt.
Var även inne i KostaBodas och Orrefors fabriksutik där våra glas Chateu finns till ett ok pris. Skulle vilja ha martini glas i den serien också.
Nu skall vi börja fixa med middagen, det blir tacos idag, en vanlig fredagsmiddag i detta hus.

Hemma igen

Nu är vi hemma igen sedan några dagar. Semestern har inte riktigt blivit som vi planerat med mycket sol, bad och grillmiddagar ute på nya verandan. Regnvädret och sjuka barn har avlöst varann. Nu har vi en gemensam vecka kvar och sedan är det dagisinskolning på nya dagiset för båda barnen och ytteligare en vecka tills även jag börjar jobba.... Ska på sätt och vis bli skönt att komma in i vanliga rutiner igen även om man som sagt är besviken över att inte ha fått sitt sol och bad behov tillfredsställt denna sommar. Det kommer att bli lång vinter känner jag på mig.

Vi funderar på att åka en sväng till Ikea i eftermiddag men får se om vi orkar. Ikea är inte den roligaste utflykt man kan göra med två barn med spring i benen. Dock behövs det en del grejor hem hit som vore skönt att få fixade medan vi är lediga.

Nu är det fika som gäller. Denna sommar har det bakats med än någonsin så kafftebröd lider vi ingen brist på. på gott och ont : )

Nypremiär....

Ska försöka göra ett nytt försök med bloggandet... Känns bättre att starta en helt ny blogg efter ett så långt uppehåll. Underlättar nog också att allt här är på svenska då jag kände mig väldigt bortkommen i bloggnadets värld. Frustrationen över att inte kunna fixa och trixa med layouten så som jag vill förtog mitt intresse förra gången, nu hoppas jag det ska gå bättre!
Är en ivrig bloggläsare och har många favoriter jag följer på nätet så gott som dagligen. Nu hoppas jag kunna locka läsare även till min egen blogg framöver, jag hoppas det ska gå bra.


RSS 2.0