Fredag

Fredag igen.. Jag har inte orkat blogga på hela veckan. Det har varit en lång och jobbig vecka. Har hänt tråkigheter, inte för mig personligen men en i min närhet har drabbats. Detta har påverkat min jobbsituation också så jag känner mig både psykiskt och fysiskt slut just nu. Tror dock att lite sömn och helgvila kan råda bot på en del av det i alla fall :)
Vi har trots allt en kul helg att se fram emot med Lena PH och Orup show i morgon kväll. Det var inte igår man gick ut och roade sig!
Har hunnit julfixa lite här hemma i veckan. Tog lite bilder som jag tänkte lägga ut här på bloggen men de blev inte bra så jag ska göra ett nytt försök så snart jag hinner.
Trevllig helg alla läsare!

Lussebak!!!

image82

Det blev lussebullbak här i eftermiddag! Riktigt bra gick det och bullarna blev goda. Vi hjälptes åt hela familjen (som man säkert kan se av de olika modellerna på bullar), drack glögg och lyssnade på julmusik så den riktiga julstämningen infann sig verkligen. Jag använder alltid ett recept från Arla med kesella i degen, bullarna blir aldrig torra utan saftiga och goda. Brukar oftast använda halva degen till bullar med mandelmassa i men denna gång blev det katter för hela slanten.
Barnen somnade tidigt ikväll, de var trötta efter skogsutflykt med pappa (jag var iväg och shoppade lite.... ). Har hunnit med en del julklappsinslagning. ikväll Känner verkligen att jag är ute i god tid i år, stor del av barnens julklappar är redan inhandlade. Hittade för övrigt en fin vit adventsljusstake på Åhléns, precis en sådan jag var ute efter.
Nu ska jag slappa lite innan det är dags att krypa till sängs.

Söndag morgon...

Barnen sov ända till åtta i morse så det var rena lyxen för mig som har morgonpasset på söndagarna....
Hade planerat att baka lussekatter direkt nu på moronen men jag lyckades glömma att köpa både saffran och kesella igår, att det stod på listan... Det får bli eftermiddagsbak istället.
Har planerat lite smått att skicka familjen på bio idag och själv passa på att shoppa lite under tiden. Nästa helg ska ju jag och maken ut och roa oss lite så något snyggt att sätta på sig skulle inte sitta fel. Har även lust att köpa lite julklappar, listan till barnen är klar så det är bara att beta av ;)

Tips vid förkylda barn!!!

Vill tipsa om denna eminenta sida: apotekets barnförkylningsakut. Glöm inte att sätta på ljudet på datorn!

Middagen är i ugnen - Quiche Lorraine

image81

Vi gillar matpajer i vår familj och äter det titt som tätt. Ikväll blir det en klassisk Quiche Lorraine. Receptet är hämtat från Anna Bergenströms Annas pajer.
Jag brukar vanligtvis göra en pajdeg med kesella och lite grahamsmjöl men just till denna paj gör jag en enkel vetemjölsdeg. Att göra pajdeg är för övrigt bland det tråkigaste jag vet....
Här är receptet:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
ev lite salt

Tryck ut i pajform, låt vila kallt en stund och förgrädda 10 min. i 200 grader.

Till fyllningen behövs:
150 g rökt skinka
10 g vällagrad ost
4 ägg
3 dl mjölk
salt
peppar
paprikapulver.

Strimla skinkan och lägg i pajskalet.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk och ost. Salta och peppra. Häll över i pajformen. Pudra över med lite paprikapulver.
Grädda i 30-35 min i 200 grader.

Till pajen äter vi en god sallad och dricker vitt vin...
Härligt med fredag kväll igen. helgen skall ägnas åt städning, mathandling, lussebullsbak och förhoppningsvis lite mycket vila.

Mina barn tycker för övrigt att jag är helknäpp när jag fotograferar maten innan jag äter men att öppna ugnsluckan och ta ett kort  på pajen tyckte  de var helt skruvat...





Julpyntandet har börjat....

... i alla fall lite smått. Brukar inte börja före adventshelgen men nu kunde jag inte hålla mig så två nyinköpta pappersstjärnor åkte upp här hemma ikväll.  Svårt dock att ta bilder i mörker, utan blixt blir det bara reflektioner och med blixt ser det inte så kul ut... Här är i alla fall en bild från vardagsrumsfönstret. med blixt...
image80

Stjärnorna köpte jag på Brisak, en fruktsansvärd stormarknad enligt mig. Man kan dock göra vissa fynd där men herregud vad många osmakliga prylar där finns, framförallt på deras julavdelning som är helt enorm. Förstår inte att det finns folk som köper allt deras skräp.....
Jag skulle vilja ha en helvit adventsljusstake i porslin. Hade för mig att Cult design hade en sådan, men icke. Har någon tips på var man kan finna en sådan får ni gärna dela med er! Tittade för överig på Cults julsrtiment idag men köpte ingenting. Kunde inte bestämma mig för vad jag ville ha och dessutom är det lite platsbrist här hemma också...

Shoppat till barnen - igen...

               image79 
Båda barnen behövde lite påfyllnad på finklädesfronten i sina garderober så igår köpte jag varsin skjorta/blus till dem från Lindex. Vi skall fira farmor som fyllt 60 idag så då kommer de väl till pass. Sonen får ha sleepover och manchseterbyxor till sin skjorta och dottern har en fin rutig kjol med spetskant som blir fin ihop med den söta blusen. Vad jag själv ska ha på mig är en annan femma...

Lördagsmenyn

Lördagsmiddagen är "avnjuten". God mat men herregud vilket liv det var kring matbordet. Vattenglas som spills ut över halva mig, bråk om vem som ska sitta var, matvägran... suck. har alla småbarnsföräldrar det så här???
Hursomhelst, saffranspasta med lax stod på menyn och det är en ofta förekommen favvorätt här i huset. Snabblagad dessutom.  Här kommer receptet:
500 g penne
300 g rökt lax
1 påse saffran
1-2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
½ tärning fiskbuljon
örtsalt
½ krm cayennepeppar
½ dl hackad gräslök

Koka pastan. Strimla laxen. Fräs saffran och vitlök i smör. Tillsätt creme fraiche, vatten, buljong, örtsalt, lax och cayennepeppar. Låt koka i 2 min. Blanda med pastan och strö över gräslök.
                     image77
 

Till maten drack vi en av de importerade vinerna från Alsace, där maken var förra veckan.


                        image78
 


Fredagsmys...

Jag älskar fredagar. Känslan att ha två lediga dagar framför sig är så härlig. Jag hämtar alltid barnen tidigt och fredag eftermiddag innebär alltid fredagsmys med snacks och film för dem.
Jag har tänt ljus i hela huset och maken kom precis hem lyxigt tidigt för att vara han så helgen börjar redan nu! Vi skall snart dricka lite glögg och sedan göra kycklingnachos till middag. Glassbår till efterrätt om vi orkar!
Ikväll blir det film.
Antingen Hannibal rising
image75

eller Breaking and entering:
image76

Hyrde båda filmerna igår men den förstnämnda vet jag inte om jag borde se egentligen. Jag har drömt jobbigt läskiga mardrömmar om Hannibal i natt, bara av att ha hyrt den...

Dagens inköp

Var tvungen att shoppa lite idag, man blir på så gott humör när man har några påsar med roliga saker med sig hem...
Åkte till Fabriksbutiken som ligger nära oss. Där kan man köpa hur mycket som helst. Höll dock hårt i plånboken och köpte endast detta:
image73

Julig kökshandduk, 4 glöggskedar och julservetter. Även diverse antikljus i rött och vitt åkte ner i varukorgen med de fastnade inte på bild... :)

Var sedan på jakt  efter några fina juliga Cult design grejer men det hade inte kommit in något än. Köpte istället två fina röda ljuslyktor från Dixie.
image74
Bilden blev dock inte den bästa....

Torsdagssysslor....

Torsdag åter igen och jag har min lediga dag. Barnen är på dagis några timmar och det är ett välbehövligt andrum för mig för att orka med den hektiska vardagen. Dock är ju dessa dagar inga vilodagar utan det ska städas och handlas och tvättas och fixas. Helst ska allt vara klart innan kl 14 då barnen hämtas... Skönt när allt är gjort och man kan komma hem på fredag eftermiddag till ett rent hem med välfyllt kylskåp. Skulle dock helst av allt vilja krypa ner i sängen och läsa denna bok:

image72

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Jag älskade boken Flyga drake av samme författare, det var en av de bästa böcker jag någonsin läst. Tusen strålande solar verkar lika lovande.

Funderar även på att ta mig en titt i inredningsbutiken i vårt närmaste centrum för att spana in cult design grejor. Börjar känan mig köpsugen och kan kanske hitta något trevligt juligt. Återkommer om det...


Jul i Betlehem

Nu när hösten är som mörkast och tråkigast längtar jag som allra mest efter julen och alla dess förberedelser. Ska bli så kul att snart få ta fram jullådan och pryda alla fönster med lite extra ljus. Speciellt roligt är det också för att det är vår första jul i radhuset.
Kunde inte hålla mig idag utan var tvungen att ta fram mina julskivor och spela lite julmusik här hemma. En av favoriterna är Carolas Jul i Betlehem. Säga vad man vill om Carola men sjunga kan hon i alla fall och denna skiva är väldigt fin och stämningsfull med några julvisor som inte heller är så vanliga.
image71

Såg nyss att hon kommer att komma ut med en uppföljare: Jul i Betlehem II, kommer absolut att beställa den.¨Maken är väl inte överförtjust men man kan ju alltid lyssna i bilen till och från jobbet....

Farsdagsmiddag

                                                image70

Farsdagsmiddagen är avnjuten. Kycklingfilé med ugnstekta delikatesspotatisar och morötter, tzatziki och en sallad med bl.a avokado och fetaost. Vatten att dricka till...

Favoritprodukter åter i min ägo

Nästan lika glad för att maken äntligen är hemma igen blev jag för den lilla presenten han hade med sig till mig. Parfymen Laura från Laura Biagotti och Elisabeth Ardens Eight hour cream. Båda produkterna är gamla favoriter som det nu var ett tag sedan jag hade i min ägo. För ett antal år sedan var Laura min absoluta favoritdoft. Nu har jag haft andra parfymer ett tag (bla Gucci II som också dfen är underbar) men byter gärna tillbaka till Laura som omväxling. Eight hour krämen kommer väl till pass nu när det blir kallare och läpparna är torra och fnasiga - perfekt att smörja in sig med!

                                                          image69

Med sig i bagaget hade han också två flasor vin från Alsace, där han alltså varit på jobbkonferens. Alsace viner hör till min favorit så det var också uppskattat.
Som sagt, mannen var mer än välkommen hem. Fem dagar utan honom kändes som en evighet. Nu har jag dock skickat iväg honom med barnen för att lämna tillbaka film och återvinna papper. Njuter av lugnet som råder i huset. Ikväll hoppas jag att barnen inte somnar allt för sent så att vi hinner prata lite med varandra också innan en ny hektisk jobbvecka tar sin början.

Filmkväll

Maken har varit bortrest med jobbet sedan i onsdags. Känns länge sedan man såg honom och ser verkligen fram emot att han komme hem i morgon eftermiddag. Min bror har varit här med oss i helgen och det är jag tacksam för, lite avlastning har det blivit.
Ikväll ska vi se en film, The last king of Scotland, tror och hoppas att den är bra. Återstå att se om jag orkar hålla mig vaken....
                                                                                image68

Har lovat barnen att baka en kladdkaka i morgon att fira pappa med på farsdag. Som present får ha ett inramat foto på barnen. Tänkt att ha på kontoret...

Italiensk tomatsoppa

Tisdagar är soppdagar i vår familj. Billiga, smakrika och snabblagade. Särkilt gott nu i höstrusket.
Idag lagar jag en ofta återkommande soppa som är barnens favorit.
Italiensk soppa, tror att receptet ursprungligen kommer från en Buffé tidning.
För 4 personer
1-2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 grönsaks eller köttbuljong tärning
1 msk oregano
salt, peppar
1 dl grädde
riven ost till servering

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en gryta-
Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning och kryddor. Låt koka i 30 minuter.
Tillsätt grädden mot slutet.
Garnera med riven ost.
Avnjuts med en god macka.

Bilden nedan är från ett annat tillfälle då vi åt soppan. Idag kommer jag att göra toast till med pesto i, smaskens!
image67

Fredag och glöggpremiär!

Vi är lediga hela familjen och igår åkte vi till mina föräldrar. På söndag åker vi hem igen så vi får ett litet avbrott i vardagen vilken känns välbehövligt. Det är alltid skönt att komma bort lite och att få mat serverad och att slippa tänka på alla hushållssysslor hemma några dagar gör gott.
I eftermiddag har vi besökt gravgården här i stan och tänt ljus på nära anhörigas gravar. Det ser så fint ut med alla lyktor, man borde åka dit när mörkret lagt sig och titta också.
Det är riktigt ruskväder ute, kallt och blåsigt så vi belv riktigt nerkylda. Sa till pappa att det vore det december nu så skulle det passa fint med varm glögg. Pappa tyckte inte vi behöver vänta till december. De hade glögg hemma så nu väntar jag bara på att bli serverad en mugg rykande varm glögg - mums vad gott det ska bli.

RSS 2.0